În Republica Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali

13/05/2022
În Republica Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Asistenții medicali din Republica Moldova au fost felicitați și apreciați pentru munca și rolul lor în consolidarea sistemului medical din țara noastră, în cadrul unui eveniment organizat în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” dedicat Zilei Internaționale a Asistenților Medicali.

La  eveniment au participat Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, președintele Federației Sindicale ”Sănătatea” din Moldova, Aurel Popovici, prim-prorector a USMF „Nicolae Testemiţanu”, Olga Cerneţchi, directorul IMSP SCR “Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuță, directorul CEMF ”Raisa Pacalo”, Mariana Negrean, președintele Asociației de Nursing din Moldova, Elena Stempovscaia și asistenți medicali din toate instituțiile medicale din țară.

Din partea Ministerului Sănătății, Federației Sindicale ”Sănătatea” din Moldova și Asociației de Nursing din Moldova au fost oferite diplome asistenților medicali și moașelor, cu ocazia zilei lor profesionale, în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția adusă la îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale. Totodată, Asociația de Nursing din Moldova a anunțat câștigătorii a cinci concursuri organizate în cadrul Galei premiilor asistenților medicali 2022.

“O zi este prea puțin pentru a demonstra importanța și noblețea acestei profesii, de multe ori voi sunteți primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, astfel oferind sentimente de încredere pacienților. Nu este doar o simplă meserie, ci scop nobil, fiecare din voi duce o slujbă continuă în folosul pacienților, pe care le acceptă doar cei curajoși, care merită toată aprecierea pentru răbdarea nemărginită, pentru omenia și dăruirea de sine”, a menționat Aurel Popovici în cadrul discursului său.

Oficial, Ziua Internațională a Asistenților Medicali este celebrată la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naștere a fondatoarei primei școli laice de asistenți medicali din lume – Florence Nightingale. 

În Republica Moldova, această sărbătoare este marcată începând cu anul 1994. De menționat că în acest an, genericul zilei este: ”Nursele: o voce de urmat — investiți în nursing și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală” (Nurses: A Voice to Lead — Invest in Nursing and respect rights to secure global health).

Informații utile