VĂ ROG SA CONTRIBUIȚI LA SCĂDEREA CONTAMINĂRII ÎN SPITALE APLICÂND CONCEPTUL: DISTANȚARE MEDICALĂ
Cunoasteti, desigur, scurtul instructaj inainte de fiecare decolare, in avion “în eventualitatea puțin probabilă a depresurizării cabinei, măștile de oxigen vor cădea automat din tavan. Persoanele însoțite de copii își vor pune mai întâi propria mască și abia apoi pe cea a copilului”. Prima data trebuie sa ne protejam pe noi insine, pentru a putea ajuta pe altii, indiferent cat de vulnerabili.
In contextul pandemiei, lucrurile devin chiar si mai categorice: daca nu ne protejam, nu numai ca nu vom avea capacitatea de a-i ingriji pe altii, dar putem chiar sa infectam persoane mult mai vulnerabile, aflate in grija noastra.
Si sa nu uitam ca si noi, personalul medical, suntem o categorie mai vulnerabila. In Italia >4800 cadre medicale au fost infectate – 8,3 % din totalul cazurilor! In Spania, numarul creste la >5000, iar procentajul creste chiar la 4%. Sigur ca ne putem astepta la un procentaj mai mare de infectii, datorita expunerii.
Dar surpriza cu adevarat neplacuta este alta: cadrele medicale tind sa prezinte forme mai severe ale bolii decat populatia generala de aceeasi varsta. Aduceti-va aminte doar de tragicul deces al D. Li Wenliang, cel care a semnalat primul aparitia acestui virus, la doar 34 de ani! Exemplele pot urma, cu varste chiar si mai mici. O explicatie posibila ar fi expunerea la o incarcatura virala mai ridicata in cadrul personalului sanitar.
Multe necunoscute, dar o singura certitudine: trebuie sa ne protejam!
RELATIA CU PACIENTII:
– anulati/amanati programarile “de control”, beneficiul acestora este momentan mai mic decat riscul expunerii la infectie
– retetele si concediile medicale pot fi trimise electronic (e-mail), si nu este nevoie de card! Daca pacientul/pacienta are access la e-mail si imprimanta, trimiteti reteta prin aceste canale (se poate elibera de catre farmacie si fara semnatura/stampila/parafa!)
– Nu considerati categoric ca orice pacient mai in virsta sau care nu locuieste in oras nu are access la aceste cai de comunicare, multi au copii/nepoti/cunostinte care pot sa-I ajute cu “logistica” fara macar sa intre in contact direct cu ei! Nu strica niciodata sa intrebati daca au potential access la email/imprimanta-veti fi surprinsi!
– Prescrieti pe cat posibil retete pe 3 luni
– Pastrati originalele concediilor la fisa pacientului pentru a le inmana ulterior
– Orientati-va pe cat posibil spre tratamente orale
– Pentru consulturi, etc. rugati pacientii sa nu vina personal cu documentele, ci sa trimita copii prin email / Whatsapp. Veti fi surprinsi cat de multi se vor descurca!
– incercati sa comunicati mai mult prin telefon, chiar daca pacientul este internat in salon
– examinati pacientul doar cand si daca este nevoie, nu in echipa
– intruiti pacientul sa-si masoare singur tensiunea, saturatia in oxigen
– puteti sa le predati tensiometrul electronic, pulsoximetrul, termometrul, la usa salonului, fara a intra in contact direct
– incercati sa nu purtati carnetele/ caiete in care sa notati- mai bine hartii care se arunca imediat sau poze/ inregistrari cu telefonul
– folositi termometre de frunte “contactless”, sunt mult mai igieinice, mult mai precise, si mult mai rapide! Riscul creste o data cu durata expunerii, un termometru “clasic” necesita ~30 secunde, unul de frunte doar 1-2!
– la pacientii stabili hemodinamic nu e necesar sa monitorizati zilnic tensiunea!
– rugati pacientii sa vina cu “temele facute”, adica sa isi masoare tensiunea si greautatea acasa!
– dezinfectati termometrul, tensiometrul, etc dupa FIECARE utilizare
– renuntati la examenul obiectiv “complet”- fara palpare / auscultatie
– instruiti pacientii sa poarte masca si manusi. Mastile de unica folosinta nu trebuie utilizate >24 ore, cele reutilizabile vor fi spalate zilnic. Daca nu au acces la masti chirurgicale, instruiti-i sa poarte un fular/un batic sau o esarfa, minim in dublu strat, care sa acopere nasul si gura. Nu primiti in cabinet pacienti fara “protectie faciala”
– Instruiti pacientii sa se spele des pe maini!
– Instruiti pacientii sa nu consume alimente / bauturi in incinta spitalului!
-Purtati ochelari de protectie
– Asistentele, infirmierele si brancardierii au deseori contact mai apropiat si prelungit cu pacientii si sunt mai expusi! Asistentele ar trebui sa poarte vizier la recoltare / montare flexule / schimbare prefuzii!
– coronavirusul se transmite prin materii fecale, unde ramane prezent mai mult timp decat in tractul respirator! Evitati pe cat posibil clismele! Adminstrati laxative! Infirmierele care intra in contact cu materii fecale ar tebui sa poarte viziera si dublu strat de manusi.
– Manusile de menaj, mai groase, sunt mai sigure si se gasesc inca in comert!
– nu faceti vizita in grup
– faceti vizita “din usa salonului”, maxim 2 minute per pacient. O distanta de 3 m poate fi considerata mai sigura. Nu atingeti nimic in salon (pat, clanta, etc.)- pe cat posibil
-analize doar cand este strict necesar (de exemplu- NU la hormonoterapie, tratamente biologice /tintite, imunoterapie, pacienti fara istoric de leucopenie in urma tratamentelor)- chiar daca protoculul CNAS o cere! Sunt vremuri exceptionale!
– Incercati sa minimalizati expunerea pacientului- pe cat posibil tratamente facute intr-o singura zi!
– Reduceti la maxim numarul de pacienti. Cand e posibil, internati un singur pacient pe salon!
-Aveti o discutie sincera cu pacientii programati: daca se afla intr-o line mai avansata de tratament, cu probabilitate mica de raspuns, este mai igur pentru toata lumea ca tratamentul sa fie temporizat. Veti fi surprinsi cati dintre pacienti se gandeau de fapt la acelasi lucru, dar le era teama sa va propuna. Ei va vor multumi ca va ganditi la siguranta lor si ca nu insistati sa faceti tratamente cu “orice pret”
– Delimitati o zona din cabinet de care pacientii NU AU VOIE sa treaca. Nu le permiteti sa se apropie de dumneavostra pentru a va da atentii, a va ruga ceva soptit la ureche, etc.
RELATIA CU COLEGII
– pastrati minim 1,5 metri distanta intre colegi
-incercati, pe cat posibil sa nu consumati nici un fel de alimente / bauturi la lucru
– nu fumati! Ati pus mana pe tigara, apoi tigara in gura…
– lucrati in ture
– dezinfectati tastatura si mouse-ul calculatorului de multe ori pe zi! La fel si orice suprafete atinse frecvent- birou, rafturi
– legati un tifon imbibat in dezinfectant de clanta exterioara (eventual si interioara a cabinetului). Clanta e unul din obiectele atinse cel mai frecvent! Schimbati-l macar zilnic!
-In loc de pres, puneti un prosop vechi imbibat in dezinfectant casnic de baie (de exemplu Domestos) in fata cabinetului.
– Nu tineti raportul de garda, faceti un raport virtual pe grup Whatsapp
– Nu aduceti prajituri, pizza, etc. pentru a le imparti cu colegii pentru ca este ziua Dvs., etc. NU IMPARTITI MANCARE/BAUTURA CU NIMENI LA LUCRU!
– pastrati telefonul mobil fara husa! dezinfectati telefo