ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

07/04/2020
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, anual, la 7 aprilie, data în care a intrat în vigoare Convenţia Organizației Mondiale a Sănătății. Începând cu anul 1950, în fiecare an, este identificată o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ulterior, sunt organizate un șir de activităţi de sensibilizare şi informare a publicului, inclusiv distribuirea materialelor informative, organizarea seminarelor, conferințelor, meselor rotunde și atelierelor de lucru, care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.

Tema generală sub care se desfăşoară Ziua mondială a sănătăţii reprezintă, de fapt, obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, și anume: „Acoperirea universală cu servicii de sănătate pentru oricine și oriunde”. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie și atunci când au nevoie.

Astăzi, în contextul pandemiei COVID-19, întreaga lume conștientizează și recunoaşte rolul și importanța angajaților din sistemul de sănătate și întregul spectru de servicii de sănătate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă. Totodată, trebuie să menționăm că angajații sistemului de sănătate pot ajuta factorii de decizie în identificarea nevoileor oamenilor în ceea ce priveşte îngrijirea, în special la nivelul asistenţei medicale primare.

În acest an, 2020, este marcată munca asistenţilor şi a moaşelor în lupta împotriva noului Coronavirus, aceştia oferind îngrijire şi tratament de calitate dar şi colectarea datelor pentru studii clinice.

DRAGI CONCETĂȚENI, să ajutăm angajații sistemului de sănătate în combaterea virusului COVID-19 prin respectarea regimului stării de urgență din Republica Moldova.

STIMAȚI GUVERNANȚI, să protejăm angajații din sistemul de sănătate prin oferirea echipamentelor și mijloacelor de protecție individuală și colectivă, conform cerințelor epidemiologice; instruirea acestora pentru activitate în condițiile pandemiei COVID-19; testarea lor în regim prioritar și plata muncii lor conform condițiilor, riscurilor, volumului și valorii muncii prestate.

MULTSTIMAȚI ANGAJAȚI AI SISTEMULUI DE SĂNĂTATE, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova apreciază și își exprimă gratitudinea față de fiecare angajat din sistem, în special, în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire, când milioane de medici, asistenți medicali și angajați auxiliari din sistemul de sănătate sunt expuși, zilnic, riscurilor și pericolelor de infectare cu virusul COVID-19, iar nivelul de extenuare fizică și morală este la maxim.

Din numele Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, Vă dorim sănătate, prosperitate, optimism și succese.

 

Informații utile