Stimați membri ai Sindicatului „Sănătatea”

02/02/2013

Implementarea Foii de parcurs a Ministerului Sănătății a generat opinii diferite, dezechilibru în colectivele de muncă din ramura sănătății și, mai mult ca atât, neînțelegeri în societate. Sindicatul „Sănătatea” din Republica Moldova, la cererea membrilor de sindicat pe care îi reprezintă, a cercetat de nenumărate ori situația din colective și a sesizat, nu odată Ministerul Sănătății, că reformele inițiate sunt promovate cu încălcarea mai multor acte normative ale Republicii Moldova în prim plan a Legii ocrotirii sănătății nr. 411-XIII din 28.03.1995 cu modificările și completările ulterioare, care foarte clar prevede că numai Parlamentul reorganizează, prin acte legislative, sistemul național de sănătate, domeniul medicamentului și al activității farmaceutice.

Ministerul Sănătății încearcă contrar Legii ocrotirii sănătății să reorganizeze unele instituții medicale prin ordinele sale.

Luând în considerație că reformele promovate de Ministerului Sănătății ating interesele de muncă, economice și profesionale ale angajaților, Sindicatul „Sănătatea”  a organizat mai multe întâlniri a activului sindical cu Ministerul Sănătății la care au participat și deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

La aceste întâlniri dl Andrei Usatîi, ministrul sănătății a promis că va stopa reformele inițiate și se va racorda la normele legislative ale Republicii Moldova.

Cu regret dl ministru al sănătății, Andrei Usatîi, nu s-a ținut de cuvânt. Din contra a reacționat cu învinuiri dure în adresa colectivelor de muncă să accepte reformele preconizate.

Ținând cont de situația creată și, că Sindicatul „Sănătatea” conform Statutului este obligat să apere drepturile și interesele de muncă, economice, profesionale al salariaților pe care-i reprezintă, la 28.01.2013 a convocat ședința în plen a Executivului Sindicatului „Sănătatea” cu participarea activului sindical, reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Ligii Medicilor și presei care au hotărât: să susțină cerințele colectivelor Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Boli infecțioase „Toma Ciorbă” și Asociației Obștești a medicilor infecționiști din Republica Moldova; să ceară repetat Guvernului Republicii Moldova de a informa Sindicatului „Sănătatea” despre rezultatul examinării problemelor abordate prin Cererea prealabilă nr. 01-02/521 din 26.12.2012; să apeleze la Comisia Parlamentului Republicii Moldova protecție socială, sănătate și familie, privind anularea ordinelor Ministerului Sănătății nr.192 din 01.03.2012, nr. 1316 din 22.12.2012, nr. 1317 din 22.12.2012 și nr. 1354 din 28.12.2012 și să apeleze către toate organizațiile sindicale membre ale Sindicatului „Sănătatea” la acțiuni de solidaritate în susținerea colectivelor de muncă din Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie și Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Comisia parlamentară a reacționat la solicitarea colectivelor de muncă susținute de Executivul Sindicatului „Sănătatea” și la 30.01.2013, prin scrisoarea CPS-9 nr.47 a cerut de la Guvernul Republicii Moldova să anuleze ordinile nominalizate și să prezinte Parlamentului Strategia de reformare și reorganizare a sistemului de sănătate (se anexează 2 file).

PS Executivul Sindicatului „Sănătatea” se adresează dlui Stanislav Mogâldea (dacă într-adevăr există) să vină la Sindicatului „Sănătatea” unde va avea posibilitatea să se familiarizeze cu toate activitățile Sindicatului „Sănătatea”, inclusiv utilizarea cotizațiilor sindicale. Ușile Sindicatului „Sănătatea” niciodată nu au fost închise.

Biroul Executiv al Sindicatului „Sănătatea”

Informații utile