Sindicaliștii din ramura ocrotirii sănătății la masa de dialog cu ministra Sănătății

29/09/2015
Sindicaliștii din ramura ocrotirii sănătății la masa de dialog cu ministra Sănătății

Astăzi activul Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova s-a așezat la masa de dialog cu ministra Sănătății – dna Ruxanda Glavan și vicedirectorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină – dl Iurie Osoianu. În cadrul întîlnirii au fost puse în discuții cele mai stringente probleme cu care se confruntă angajații din ramura ocrotirii sănătății, și anume: Dezvoltarea și reformarea sistemului de sănătate din Republica Moldova; Finanțarea sectorului sănătății; Identificarea posibilităților de majorare a veniturilor salariale ale angajaților din ramura ocrotirii sănătății; Resursele umane; Securitatea și sănătatea în muncă.

Președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova , dl Aurel Popovici, a relatat publicului o informație despre situația din ramura, aducând cifre și date bazate pe rapoartele anuale prezentate de către președinții comitetelor sindicale.

Pentru fiecare problemă pusă în discuție președintele Popovici, în numele membrilor Consiliului Republican, a înaintat propuneri:

 

Dezvoltarea și reformarea sistemului de sănătate din Republica Moldova

 

  1. Elaborarea și adoptarea Strategiei de dezvoltare și reformare a întregului sistem de sănătate din țară.
  2. Elaborarea și adoptarea Codului sănătății al Republicii Moldova, consultat cu opinia medicală și academică, sindicatul de ramură și societatea civilă.
  3. Instituirea la nivel de administrație publică locală (raion, municipiu) a unui organ de coordonare a tuturor unităților medicale, indiferent de forma juridică de proprietate, amplasate în aceste teritorii.
  4. Atribuirea, prin ordinul Ministerului Sănătății, centrelor de sănătate create în baza Centrului Medicilor de Familie, dreptului de a coordona și acorda asistență consultativă și informațională Centrelor de sănătate autonome și Oficiilor medicilor de familie.

 

Finanțarea sectorului sănătății

 

  1. Prin Legea Bugetului de stat de stabilit ca prețurile poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru categoriile asigurate de către Guvern, în calitate de asigurator, să fie în mărimi echivalente costului Programului unic pe cap de locuitor.
  2. Reexaminarea anuală, în funcție de sporirea productivității muncii la nivel național, a majorării cotei procentuale achitată de angajator și salariați la formarea Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, ca până în anul 2020 aceasta să constituie cel puțin 12 la sută (6+6).
  3. Modificarea Legilor nr.435 din 28.12.2006 „Privind descentralizarea administrativă”, nr.436 din 28.12.2006 „Privind administrația publică locală” și nr.397 din 16.10.2003 „Privind finanțele publice locale” prin care administrația publică locală să fie obligată să asigure alocarea surselor financiare pentru construcția, reparația capitală și curentă a edificiilor, procurarea mijloacelor fixe, echipamentului medical pentru instituțiile medico-sanitare publice la care este fondator.
  4. Stabilirea unui control strict cu privire la corectitudinea folosirii surselor financiare în instituțiile medicale de toate nivelele.

 

Identificarea posibilităților de majorare ale veniturilor salariale

ale angajaților din ramura ocrotirii sănătății

 

  1. Ministerul Sănătății, în comun cu Compania Națională de Asigurări în Medicină să identifice sursele financiare pentru majorarea salariilor angajaților din sistemul de sănătate de la 01.01.2016 cu cel puțin 25 la sută.
  2. Utilizarea necondiționată a resurselor financiare conform cotelor maxime ale cheltuielilor pentru remunerarea muncii angajaților, aprobate de Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova.
  3. Elaborarea și implementarea unui nou sistem de plată a muncii angajaților din sistemul de sănătate, având ca bază plata muncii în raport cu costul real al muncii, responsabilitatea și riscul profesional dar nu în raport cu sursele financiare disponibile.

 

Resursele umane

 

  1. Modificarea Hotărârii Guvernului nr.1345 din 31.11.2007 „Cu privire la acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice”, în vederea stabilirii indemnizației unice acordate tinerilor specialiști, medicilor și farmaciștilor de la 30 mii lei la cel puțin 100 mii lei și personalului medical și farmaceutic mediu – de la 24 mii lei la cel puțin 75 mii lei și extinderea acestor facilități și asupra tinerilor specialiști repartizați în localitățile urbane.
  2. Adoptarea și punerea în aplicare a unui mecanism care să dea posibilitate tinerilor specialiști să beneficieze de credite preferențiale, cu o dobândă și perioadă de grație rezonabilă.
  3. Elaborarea și punerea în aplicare a politicii privind asigurarea tinerilor specialiști cu spațiu locativ.

 

Securitatea și sănătatea în muncă

 

  1. Elaborarea și adoptarea normativelor de muncă pentru toate categoriile de lucrători medicali din unitățile medicale.
  2. Planificarea și utilizarea eficientă a cel puțin 2% din sursele financiare, raportate la fondul de salarizare, pentru protecția muncii în unitate.

 

Ministra Sănătății, dna Ruxanda Glavan, a salutat propunerile aduse de sindicaliști și a susținut că le va promova atâta timp cât ele vor fi realiste și, în urma unui studiu, se va stabili că ele au acoperire financiară.

Informații utile