Propunerile Federației Sindicale „Sănătatea” cu privire la implimentarea ununi nou Regulament privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat, subordonate Ministerului Sănătății

07/12/2016

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, repetat, Vă informează că Ministerului sănătății propune implimentarea unui nou proiect de Regulament privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat, subordonate Ministerului Sănătății.

În acest context, la 25 noiembrie 2016, sindicaliștii din ramura sănătății s-au întrunit în ședință pentru a discuta noul Regulament menționat. Astfel, președinții comitetelor sindicale prezenți la ședință au menționat un șir de propuneri pentru modificare vizând noul Regulament.

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova le-a examinat și a prezentat propunerile parvenite din colectivele de muncă la proiectul hotărârii Guvernului „Pentru aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat, subordonate Ministerului sănătății”, plasat pe pagina web a Ministerului sănătății.

1. Propuneri la textul proiectului hotărârii Guvernului:

Este necesar de calculat și de prevăzut în proiectul hotărârii de Guvern cota surselor financiare necesare pentru a asigura realizarea tuturor prevederilor Regulamentului.

2. Propuneri la textul proiectului Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat, subordonate Ministerului sănătății:

2.1. La pct. 4 este necesar de prevăzut și personalul din domeniul științei.

2.2. La pct. 5 (subpunctul 2) după cuvintele „colectate de instituții” de adăugat cuvintele „de la serviciile contra-plată”.

2.3. La pct. 8, cuvintele „normele de muncă” de substituit cu cuvintele „atribuțiilor de funcție”. Mai departe după text.

2.4. La pct. 10, după cuvintele „și se achită” de scris cuvântul „lunar”. Mai departe după text.

2.5. La pct. 11, cuvântul „poate” de omis.

2.6. La pct. 12, după cuvintele„Ministerul sănătății” de adăugat cuvintele „și coordonat cu Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova”.

2.7. La pct. 13, cuvintele „din totalul salarii” de substituit cu cuvintele „raportat la totalul salariilor”. Mai departe după text.

2.8. La pct. 15, după cuvintele „conducătorului instituției” de adăugat cuvintele „coordonat cu Comitetul sindical”.

2.9. Punctul 19 de adus în corespundere cu prevederile art.156 al Codului muncii.

2.10. La pct.22, după cuvintele „Ministerul sănătății” de adăugat cuvintele „consultate prealabil cu Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova”. Mai departe după text.

2.11. La pct. 24 se propune sintagma „50” de substituit cu sintagma „30”.

3. Propuneri la Anexa nr.1 „Salariile de funcție lunare ale personalului medical, administrativ-gospodăresc şi funcţionarilor administrativi:

3.1. Salariile de funcție lunare este necesar de divizat în raport cu statutul centrelor de sănătate, după cum urmează:

Centrul Național de Sănătate Publică;

Centrele Regionale de Sănătate Publică;

Centrele Raionale de Sănătate Publică.

3.2. Este necesar de diferențiat cuantumurile salariilor lunare de funcție ale medicilor astfel ca să nu fie mai mici, indiferent de vechimea în muncă în specialitate, decât a personalului medical veriga medie.

Spre exemplu: Salariul de funcție a unui medic din cadrul Agenției de Transplant cu o vechime în muncă de 9 ani constituie 4200 lei, iar a unui asistent medical cu o vechime în muncă mai mult de 20 ani constituie 4900 lei. O diferență de 700 lei.

4. Propuneri la Anexa nr.2:

4.1. Punctul 7 propunem de omis. Norma în cauză este prevăzută în pct. 3 al proiectului hotărârii de Guvern.

4.2. Se propune de completat cu un punct cu următorul conținut: „Mărimea concretă a majorărilor salariilor de funcție prezentate în prezenta Notă se stabilește de către conducătorul instituției cu consultația prealabilă a Comitetului sindical”.

5. Alte propuneri:

5.1. Pct. 7 de scris în următoarea redacție: „Salariul de funcție se stabileşte individual, pentru fiecare angajat în parte, în dependenţă de vechimea în specialitate, funcţia deţinută şi specificul de activitate, pentru munca prestată în condiții de risc major pentru sănătate (medicilor epidemiologi și bacteriologi, asistenților medicilor epidemiologi și felcerilor-laboranți din laboratorul bacteriologic) conform Anexei nr.3 din hotărârea de Guvern nr.381din 13 aprilie 2006, până la majorarea salariului 01.04.2018,potrivit salariilor de funcţie prevăzute în anexa nr.1 la prezentul Regulament”.

5.2. Achitarea părții variabile a salariului de efectuat din mijloacele financiare ale bugetului de stat.

5.3. Partea variabilă a salariului de stabilit trimestrial și de achitat lunar.

5.4. La pct. 30, 1) de completat cu următorul text: „spor pentru vechime în muncă în condiții deosebite, pentru munca prestată în condiții de risc major pentru sănătate (medicilor epidemiologi și bacteriologi, asistenților medicilor epidemiologi și felcerilor-laboranți din laboratorul bacteriologic)conform Anexei nr.3 din hotărârea de Guvern nr.381din 13 aprilie 2006, până la majorarea salariului 01.04.2018.

5.5. De păstrat categoria de calificare cu stabilirea ei în plata variabilă a salariului.

5.6. Vechimea în specialitate de indexat o dată la 5 ani (până la 35 ani).

5.7. De majorat salariile pentru medicii din centrele de plasament și reabilitare pentru copii cu o vechime în specialitate de până la 10 ani.

5.8. Pentru medicii și personalul medical veriga medie, din Serviciul Sănătății Publice, de prevăzut următoarele cuantumuri ale salariilor de funcție:

Medici:

cu o vechime în specialitate de până la 10 ani        –           4000 lei

cu o vechime în specialitate de 10 – 20 ani             –           5000 lei

cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani     –           5500 lei

Personal medical cu studii medii de specialitate:

cu o vechime în specialitate de până la 10 ani        –           3400 lei

cu o vechime în specialitate de 10 – 20 ani             –           3800 lei

cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani     –           4200 lei

5.9. Salariile medicilor, asistenților din cadrul Centrelor de Sănătate Publică să fie stabilite la nivelul celor din serviciul de transfuzie a sângelui sau centrului de plasament.

5.10. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui propune de examinat suplimentar plata muncii pentru categoria de specialiști cu studii superioare și medii de specialitate supliment la salariu prin oferirea sporului în mărime de 10 la sută din salariul de funcție pentru fiecare an de muncă, totodată, cuantumul maxim al sporului nu va depăși 50 la sută din salariul de funcție.

Motivație: Propunerea se argumentează prin faptul că activitatea instituției, reieșind din specificul acesteia, se realizează în echipă la nivel de secție/subdiviziune și instituție. În activitatea de asigurare asistența hemotransfuzională își aduce aportul nu numai personalul medical dar și cel nemedical. Nu putem diminua importanța și impactul direct și indirect a contribuției personalului tehnic ingineresc, care în permanență supraveghează dispozitivele medicale în procesele tehnologice de recoltare/procesare sânge/componente sanguine sau a ambarcărilor de plazma umană în procedura preparatelor biomedicale sanguine, a conducătorilor auto care zilnic transportă unitățile de produse sanguine finite în teritoriile administrative și preiau unitățile de sânge recoltate, sub responsabilitate personală asigurând verificarea și integritatea acestora, regimul de temperatură în timpul transportării, a contabililor care zilnic, în comun cu personalul medical verifică materia primă recoltată, produsele sanguine intermediare și produsele finite, monitorizează din punct de vedere a evidenței contabile a produselor în fluxul/trasabilitatea acestora (de la intrarea până la ieșirea din instituție), a inginerilor în tehnologii informaționale care gestionează și asigură funcționalitatea sistemului automatizat Serviciul sânge 24/24 ore, cu integritatea activității hemotransfuzionalerealizată în toate instituțiile .

5.11. Salariul de funcție a conducătorului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui de stabilit la nivelul a cel puțin 10400 lei lunar.

6. Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova propune următoarele:

6.1. Până la prezentarea Guvernului Republicii Moldova spre aprobare a prezentului proiect de hotărâre de Guvern e necesar de modificat actele legislative care contravin cu normele prevăzute în proiectul hotărârii de Guvern și Regulamentului.

 

6.2. Proiectul noului sistem de remunerare a muncii angajaților din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat, subordonate Ministerului sănătății de examinat în cadrul Comisiei pentru consultări și negocieri colective nivel de ramură în domeniul sănătății.

Informații utile