Organizația Internațională a Muncii a publicat Raportul Global al Salarizării pentru anii 2020-2021, în contextul pandemiei COVID-19

04/12/2020
Organizația Internațională a Muncii a publicat Raportul Global al Salarizării pentru anii 2020-2021, în contextul pandemiei COVID-19

Noul Raport Global al Salarizării, publicat recent de Organizația Internațională a Muncii (OIM), arată că urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, în prima jumătate a anului 2020, în două treimi din toate țările s-a înregistrat o tendință descendentă a nivelului sau a ratei de creștere a salariilor medii. Doar în unele state, creșterea a avut loc artificial, motivul fiind pierderea masivă a locurilor de muncă de către lucrătorii cu salarii reduse.

În Republica Moldova,  în trimestrul III anului 2020, venitul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III 2019. Astfel, Moldova se încadrează în lista țărilor cu o creștere artificială, acest lucru fiind datorat migrației lucrătorilor și muncii suplimentare.

De menționat că, din toate activitățile economice din țara noastră, sectorul medical a înregistrat cea mai semnificativă creștere a câștigului salarial în anul 2020. Astfel, comparativ cu trimestrul III 2019, în aceeași perioadă al anului 2020, lucrătorii din medicină au înregistrat un venit cu 26% mai mare. Actualmente salariul mediu din sectorul sănătății este cu 7,9% mai mare decât salariul mediu pe economie. Acest fapt se datorează inclusiv multiplelor demersuri adresate de Federația Sindicală “Sănătatea” către organele de conducere a țării, precum și dialogului permanent cu acestea.

Totodată, autorii raportului susțin că, la nivel global, din cei 327 milioane de lucrători care primesc salarii la nivelul sau sub minimul stabilit – 266 milioane câștigă sume mult mai mici din cauza că legislația nu se aplică în cazul lor sau din motivul nerespectării reglementărilor legale de către angajator.

Potrivit OIM, pentru a atenua efectele crizei provocate de pandemie și a ajuta la redresarea economiei, esențial este dialogul social eficient și incluziv, precum și elaborarea politicilor salariale competente și echilibrate.

Pentru a vizualiza Raportul Global al Salarizării pentru anii 2020-2021 accesați AICI.

Informații utile