În data de 19 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului de Familie

19/05/2020
În data de 19 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului de Familie

 

La inițiativa Organizației mondiale a medicilor de familie (WONCA), la 19 mai se aniversează, în fiecare an, Ziua Medicului de Familie. Evenimentul este o ocazie deosebita pentru a recunoaște rolul central al acestei specialități, în asigurarea unei asistențe medicale holistice, bazate pe continuitate și comprehensiune, adaptată fiecărui pacient în parte.

În contextul provocărilor impuse de situație și responsabilităților asumate de medicii de familie în lupta cu pandemia COVID-19, genericul Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul 2020 este: „Medicii de familie, pe prima linie”.

Începând cu 10 aprilie, când a fost lansat tratamentul la domiciliu a persoanelor suspecte și pacienților cu forme ușoare de COVID-19, medicii de familie din Republica Moldova sunt implicați activ în lupta cu noul Coronavirus. Actualmente, 1411 persoane identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, 477 persoane au fost tratate, iar 526 pacienți sunt în continuare, în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează 1591 medici de familie și 3932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociații Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie și 264 Centre de Sănătate rurale. Totodată, 25 de prestatori își exercită independent profesiunea de medic de familie și 12 prestatori sunt privați.

Medicul de familie reflectă temelia pe care se structurează controlul stării de sănătate a populației și este pilonul de bază pe care se ține sistemul de îngrijire medicală. Specialiștii din medicina de familie asigură o vedere de ansamblu asupra pacientului.

Federația Sindicală “Sănătatea” din Moldova, Vă mulţumește pentru munca importantă pe care o faceţi zi de zi și Vă dorim putere să treceți prin această perioadă dificilă.

Vă felicităm și mulți ani fericiți!

 

Informații utile