Forumul tinerilor sindicaliști din ramura ocrotirii sănătății: „Sindicatul pentru TINEri”

05/09/2022
Forumul tinerilor sindicaliști din ramura ocrotirii sănătății: „Sindicatul pentru TINEri”

În perioada 02 – 04 septembrie, 60 de elevi și studenți, membri de sindicat, din cadrul organizațiilor sindicale ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și colegiilor de medicină din Bălți, Cahul, Orhei și Ungheni s-au întrunit în cadrul lucrărilor Forumului tinerilor sindicaliști din ramura ocrotirii sănătății a  Federației Sindicale “Sănătatea” din Moldova (FSSM), cu  genericul  „Sindicatul pentru TINEri”.

Obiectivele generale ale Forumului au fost de a consolida activitatea organizației de tineret din cadrul ramurii, de a valorificarea abilitățile profesionale și personale ale tinerilor sindicaliști, de a informa despre rolul și activitatea sindicatelor, de a identifica dificultățile cu care se confruntă tinerii în prezent și de a stimula participarea lor la activități sindicale.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat președintele FSSM, Aurel Popovici, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Lilia Franț, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban și Marcel Abraş, prorector pentru activitate socială USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Președintele FSSM, Aurel Popovici, a venit cu un cuvânt de felicitare către tinerii sindicaliști și a menționat că organizarea unui astfel de eveniment este importantă, deoarece oferă posibilitatea de  pregătire a viitorilor lideri de sindicat și este o bună oportunitate pentru ei de a pune în discuție problemele cu care se confruntă și să facă un schimb de experiență.

“După o pauză atât de îndelungată provocată de pandemie este o întrunire binevenită pentru tinerii activi care muncesc în domeniul sanitar. Acest eveniment urmărește perfecționarea și dezvoltarea educației sindicale a tinerilor profesioniști, promovând totodată comunicarea între aceștia și oferindu-le posibilitatea să interacționeze între ei, precum și cu experți ai domeniului”, a declarat Aurel Popovici.

În același context, Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a făcut o trecere în revistă despre istoricul și acțiunile sindicale realizate de organizația de tineret din cadrul FSSM. Totodată, a apreciat toate măsurile întreprinse de Federația Sindicală “Sănătatea” din Moldova pentru a proteja lucrătorii medicali și pentru a asigura o dezvoltare durabilă prin convenții colective și dialog social.

La final, invitații de onoare le-au dorit succes tinerilor la lucrările Forumului, exprimându-și încrederea că ei dispun de toate calitățile necesare pentru a deveni lideri în viitor.

La lucrările Forumului, participanții au fost încadrați în sesiuni de informare despre avantajele apartenenței la sindicat pentru tineri (experiențe internaționale), precum și despre prevederi și beneficii prin prisma Convenției colective nivel de ramură. La fel, sesiunea s-a axat pe modul de negociere a contractului individual de muncă, aspectele leadership-ului și informații cu privire la crearea și consolidarea echipei, utilizarea eficientă a timpului în perioade de criză, identificarea situațiilor de stres și aplanarea acestora.

Informații utile