Federația Sindicală “Sănătatea” solicită autorităților să recunoască COVID-19 drept boală profesională

11/05/2020
Federația Sindicală “Sănătatea” solicită autorităților să recunoască COVID-19 drept boală profesională

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a înaintat astăzi o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care solicită ca virusul COVID-19 să fie recunoscută drept boală profesională.

Potrivit demersului, Sindicatul vine cu un șir de propuneri către oficiali de revizuire a legislației vizând bolile profesionale, cum ar fi:

1. Recunoașterea și compensarea COVID-19 ca boală profesională.

2. Introducerea în legislație unui nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională.

3. Urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în contextul acțiunilor medicale în combaterea pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asigurări sociale, să beneficieze din bugetul asigurărilor sociale de stat de:

a) dreptul la pensie de urmaș a acestuia, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;

b) dreptul la pensie de urmaș pentru soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care personalul medical l-a avut la data decesului, dacă aceasta/acesta nu se recăsătorește;

c) dreptul la pensie de urmaș părinților personalului medical în cazul în care nu există urmași și dacă cel decedat era singurul susținător al părinților, în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care personalul medical l-a avut la data decesului.

4. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestuia să beneficiaze de dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite, cheltuielile fiind acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

5. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestuia să beneficiaze de scutirea de la plata impozitului pe imobil aflate în proprietate sau coproprietate.

6. Lucrătorii din ramura sănătăţii care execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, să beneficiaze de un spor de până la 100%, calculat la salariul de bază.

7. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19 să beneficieze anual de bilete pentru reabilitare medicală în instituţiile balneosanatoriale.

Reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” consideră necesară revizuirea legislației vizând bolile profesionale, pentru a include în mod specific COVID-19, ca fiind aplicabil tuturor lucrătorilor care sunt expuși în mod disproporționat la infecție. Din motiv că, în forma sa actuală, legislația nu acoperă în mod adecvat diferitele grupuri de lucrători expuși la COVID-19 ca risc profesional, datorită dimensiunii sale pandemice.

Totodată, Federația se arată convinsă că infectarea cu COVID-19 a lucrătorilor din ramura sănătății a rezultat din prestarea muncii, iar modificarea legislației va fi un prim pas spre a arăta angajaților din sistemul medical respectul pe care îl merită.

Vă reamintim că, la data de 28 aprilie curent, Federațiile Sindicale din Europa, printre care și Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, au înaintat o scrisoare deschisă către comisarul european pentru locurile de muncă, Nicolas Schmit, prin care au solicitat ca virusul COVID-19 să fie recunoscută drept boală profesională.

Scrisoarea integrală găsiți AICI.

Informații utile