12 mai – marcăm Ziua Internaţională a asistenţilor medicali

12/05/2020
12 mai – marcăm Ziua Internaţională a asistenţilor medicali

Tradițional, Ziua Internaţională a asistenţilor medicali, este sărbătorită la data de 12 mai, genericul din acest an fiind: “Nursele – o voce de lider: pentru o lume sănătoasă”.

Această zi este omagiată din 1965, fiind instituită de Consiliul Internaţional al Asistentelor medicale, în memoria lui Florence Nightingale – fondatoarea profesiei de nursă, care a dat o identitate acestei nobile meserii și a fondat prima şcoală laică de asistent medical din lume.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, deoarece Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2020 ca Anul Asistentului Medical și Moașei, și totodată pentru că se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Nightingale.

În anul 2020 marcăm cele 22 de milioane de asistenți medicali și 2 milioane de moașe care constituie jumătate din forța de muncă globală din sectorul sănătății.

În Republica Moldova personalul asistenţilor medicali reprezintă una din cele mai numeroase grupe profesionale în structura cadrelor medicale şi reprezintă o comunitate de aproape 23 de mii de profesionişti.

Țara noastră se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale, cât și de îmbătrânirea personalului medical. Circa 17% din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor au un rol important în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia.

De menționat că, asistenții medicali și alți angajați din sistemul de sănătate se află în ”prima linie” în răspunsul COVID-19 – oferind îngrijiri, tratament de înaltă calitate şi susţinere pacienţilor.

În acest context, Federația Sindicală “Sănătatea” vine cu un mesaj de sinceră apreciere și mulțumire pentru contribuţia tuturor asistenţilor medicali la perfecţionarea nivelului profesional şi calităţii serviciilor medico-sanitare prestate pe întreg teritoriu ţării.

Ne exprimăm respectul față de activitatea Dumneavoastră și Vă mulțumim pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale.

Informații utile