Astăzi serbăm Ziua internațională a tineretului

12/08/2020
Astăzi serbăm Ziua internațională a tineretului

Începând cu anul 1999, anual, în data de 12 august, este marcată Ziua internațională a tineretului. Această zi reprezintă un prilej de a sărbători și a integra vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor semnificativă, universală și echitabilă. Marcarea acestei zile va fi reprezentată de o discuție gen podcast, alături de evenimente organizate independent în întreaga lume, care recunosc importanța participării tinerilor la viața și procesele politice, economice și sociale.

Tema Zilei internaționale a tineretului 2020 este „Angajarea Tinerilor pentru Acțiune Globală” („Youth Engagement for Global Action”). Astfel, se urmărește să fie evidențiate modalitățile prin care implicarea tinerilor la nivel local, național și global contribuie la consolidarea proceselor și instituțiilor multilaterale, precum și să facă cunoscut modul în care reprezentarea și implicarea lor în politica instituțională formală pot fi îmbunătățite semnificativ.

În 2019, tema Zilei internaționale a tineretului – „Transforming education”, a scos în evidență eforturile de a face educația mai incluzivă și mai accesibilă tuturor tinerilor.

Permiterea implicării tinerilor în mecanisme politice formale crește corectitudinea proceselor politice prin reducerea deficitelor democratice, contribuie la politici mai bune și mai durabile și are, de asemenea, o importanță simbolică care poate contribui în continuare la restabilirea încrederii în instituțiile publice, în special în rândul tinerilor.

Programul mondial de acțiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabilește un cadru de politici și orientări pentru acțiunile naționale și de sprijin internațional în vederea îmbunătățirii situației tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităților naționale în domeniul tineretului și pentru a crește calitatea și numărul de oportunități disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă și constructivă în societate.

Informații utile