Demersul Federației cu privire la recunoașterea COVID-19 drept boală profesională, discutat astăzi în Parlament

20/05/2020
Demersul Federației cu privire la recunoașterea COVID-19 drept boală profesională, discutat astăzi în Parlament

Președintele Federației Sindicale “Sănătatea”, Aurel Popovici, a participat astăzi, 20 mai 2020, la ședința Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, în cadrul căreia a fost pus în discuție demersul oficial al Federației cu privire la recunoașterea COVID-19 drept boală profesională.

În cadrul ședinței, Aurel Popovici a reiterat acțiunile necesare de a fi întreprinse de autorități pentru a proteja lucrătorii din ramura sănătății. Totodată, președintele a relatat despre aspectele și problemele întâmpinate de angajații din sistemul de sănătate, care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19.

Atât membrii Comisiei parlamentare, cât și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au susținut propunerile parvenite de la Federație și s-au arătat deschiși de a promova solicitările sindicaliștilor în Legislativ și Executiv, potrivit competențelor.

Reamintim că, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a înaintat, la data de 11 mai curent, o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care a solicitat ca virusul COVID-19 să fie recunoscută drept boală profesională.

Potrivit demersului, Sindicatul a propus un șir de acțiuni oficialilor, în contextul revizuirii legislației vizând bolile profesionale, cum ar fi:

1. Recunoașterea și compensarea COVID-19 ca boală profesională.

2. Introducerea în legislație unui nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională.

3. Urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în contextul acțiunilor medicale în combaterea pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asigurări sociale, să beneficieze din bugetul asigurărilor sociale de stat de:

a) dreptul la pensie de urmaș a acestuia, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;

b) dreptul la pensie de urmaș pentru soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care personalul medical l-a avut la data decesului, dacă aceasta/acesta nu se recăsătorește;

c) dreptul la pensie de urmaș părinților personalului medical în cazul în care nu există urmași și dacă cel decedat era singurul susținător al părinților, în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care personalul medical l-a avut la data decesului.

4. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestuia să beneficiaze de dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite, cheltuielile fiind acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

5. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestuia să beneficiaze de scutirea de la plata impozitului pe imobil aflate în proprietate sau coproprietate.

6. Lucrătorii din ramura sănătăţii care execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, să beneficiaze de un spor de până la 100%, calculat la salariul de bază.

7. Lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19 să beneficieze anual de bilete pentru reabilitare medicală în instituţiile balneosanatoriale.

 

 

 

Informații utile