Indemnizația unică de 16000 lei ANULATĂ?

04/09/2020
Indemnizația unică de 16000 lei ANULATĂ?

Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care se anulează indemnizațiile unice de 16 mii de lei, de care beneficiau lucrătorii medicali infectați cu virusul COVID-19. Decizia a fost luată ieri, în cadrul ședinței de Guvern.

În nota informativă la proiectul de lege (https://bit.ly/3lJebbM) scrie că abrogarea respectivei legi (Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative), a fost necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților.

Totodată, în document este specificat că decizia a fost luată în contextul dotării spitalelor cu echipamente de protecție și mărirea salariului cadrelor medicale cu 30%.

“Pe parcursul a 4 luni, de la declararea stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului pentru asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit un regim special de activitate a instituțiilor publice, au fost asigurate cu produse dezinfectante și măști, instituirea compensațiilor pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției SARS-CoV-2 și majorat salariul personalului medical cu 30 la sută, începând cu 1 septembrie 2020” – scrie în aceeași notă informativă.

Totodată, autorii proiectului afirmă că această măsură va diminua riscul infectării și va compensa efortul depus de personalul medical pentru prevenirea și tratarea infecției.

IMPORTANT! Documentul nu a fost plasat pentru dezbateri pe pagina web de transparență decizională www.particip.gov.md.

Ținând cont de faptul că suntem în plină pandemie, iar numărul lucrătorilor medicali infectați și decedați este în continuă creștere, Federația Sindicală “Sănătatea” găsește această decizie inadmisibilă și solicită autorităților responsabile de a interveni prompt și de a identifica resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice de 16 mii de lei lucrătorilor medicali infectați cu virusul COVID-19 la locul de muncă.

Informații utile