În atenția liderilor de sindicat

26/05/2017

Angajatorii sunt obligaţi să efectueze evaluarea factorilor de risc profesional la care sunt expuşi lucrătorii, iar identificarea prezenţei acestora, în special celor legate de zgomot, vibraţii, iluminat, microclimă, agenţii chimici, cîmpuri electromagnetice, evident, nu poate fi determinată fără efectuarea evaluării stării reale a condiţiilor de muncă la locurile de muncă, mecanismul căreia este prevăzut de Hotărîrea Guvernului nr.1335 din 10.10.2002. Este de menţionat că conform pct.2 al Regulamentului, evaluarea stării reale a condiţiilor de muncă se efectuează în baza datelor atestării locurilor de muncă sau a măsurărilor instrumentale speciale ale nivelurilor factorilor mediului de producţie, care se reflectă în fişa condiţiilor de muncă la locul de muncă.

Dacă în urma măsurărilor instrumentale se constată că locurile de muncă nu corespund cerinţelor minime de securitate şi sănătate, unde persistă factori nocivi: fizici, chimici şi biologici, caracteristici locului de muncă, sindicatele insistă asupra achitării acestui spor la salariu, până la înlăturarea condiţiilor nocive.

Ţinem să vă informăm că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova are în dotare aparataj pentru evaluarea stării reale a condiţiilor de muncă prin efectuarea măsurărilor instrumentale (pentru măsurarea iluminaţiei, vitezei aerului, temperaturii, zgomotului, umedității, vibraţiei, aparat pentru analiza gazelor (gazoanalizator) şi aparat pentru determinarea parametrilor câmpurilor electrice şi magnetice).

Dacă până acum angajatorii motivau că pentru efectuarea măsurările instrumentale speciale ale nivelurilor factorilor mediului de producţie la locurile de muncă necesită mijloace băneşti, CNSM va efectua aceste servicii gratis la întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile unde activează organizaţii sindicale, aşa că puteţi solicita acest serviciu adresându-vă direct la Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova sau la Inspecția Muncii a Sindicatelor.

Conform informaţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în lume aproximativ 6300 de oameni mor în fiecare zi din cauza traumelor sau bolilor legate de locul de muncă, 5500 din cauza bolilor profesionale.

Aceşti indici destul de trişti persistă şi în economia Republicii Moldova. Conform informaţiei prezentate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, pe parcursul anului 2016, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 449 accidente, inclusiv 8 accidente care au avut loc în anii precedenţi, dar au fost comunicate în anul 2016.

Din numărul total de accidente dispuse spre cercetare:

33 AMM cu 36 persoane – inclusiv 10 femei;

28 AMG – 39 persoane – inclusiv 12 femei;

337 accidente au fost cercetate de către comisiile de cercetare ale unităţilor, clasificate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă.

 

Informații utile