Federația Sindicală „Sănătatea” solicită autorităților soluționarea revendicărilor angajaților din sistemul de sănătate

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a expediat revendicările adoptate în unanimitate la Consiliul Republican din 11 aprilie 2025 către organele de conducere ale Republicii Moldova.
Documentul înaintat prevede sporirea protecției sociale și economice a angajaților din sectorul medical și a fost remis pentru informare, luare de atitudine și întreprinderea măsurilor corespunzătoare – Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Lista de revendicări conține următoarele puncte:
REVENDICĂRILE
Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova aprobate la
lucrările Consiliului Republican din 11.04.2025
Revendicarea nr. 1:
Reluarea activității și funcționalității comisiei de ramură pentru consultări și negocieri colective
Cu regret în anul 2023 și anul 2024 nu a fost convocată nici o ședință a Comisiei de ramură, deși Federația a identificat anumite subiecte pentru a fi examinate și negociate în cadrul Comisiei. Ultima dată Comisia de ramură s-a convocat în anul 2022 cu scopul de a negocia proiectul noii Convenții colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025.
Reiterăm faptul că este necesară reluarea exercițiului de consultare și negociere în cadrul Comisiei de ramură pentru consultări și negocieri colective a problemelor resurselor umane din sănătate, precum și dezbaterea și examinarea proiectelor de acte normative care vizează salariații din unitățile medicale și a altor subiecte de importanță din domeniul resurselor umane din sănătate, printre care și negocierea altor garanții și drepturi pentru aceștia.
Totodată, este nevoie de a elabora, negocia și definitiva proiectul noii Convenții colective (nivel de ramură) pe anii 2026-2029, respectiv relansarea activității comisiei devine prioritară pentru dialogul social la nivelul ramurii.
Revendicarea nr. 2:
Transmiterea spre avizare către Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, în calitate de partener social din ramura ocrotirii sănătății, a documentelor de politici și a proiectelor de acte normative ce vizează managementul resurselor umane, remunerarea muncii, normativele de personal medical, stabilirea condițiilor de muncă și alte acte normative care au tangență asupra cadrelor medicale
Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova reprezintă un partener social la nivelul ramurii ocrotirii sănătății, respectiv partener care participă activ la dialogul social din ramură. Or, conform art.19 din Codul muncii parteneriatul social se realizează atât prin negocieri colective, cât și prin participarea la examinarea proiectelor de acte normative şi a propunerilor ce vizează reformele social-economice, perfecționarea legislației muncii ș.a.
Totodată, Convenția colectivă de ramură prevede că partenerii sociali au competențe în participarea la perfecționarea cadrului normativ în domeniul raporturilor de muncă, retribuirii muncii, securității și sănătății la locurile de muncă.
Legea cu privire la actele normative nr.100/2017 prevede că proiectul actului normativ, însoțit de nota de fundamentare și alte acte, se transmite spre avizare autorităților publice centrale responsabile de aplicarea prevederilor conținute în proiect și instituțiilor interesate.
Experiența ultimilor ani arată că proiectele actelor normative nu sunt expediate în mod obligatoriu spre avizare către Federație deși la etapa examinării în cadrul ședințelor secretarilor generali a proiectelor de acte normative ce se propun a fi anunțate spre avizare, se stabilește expres că Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova va fi consultată de către autor, cu completarea notei informative despre rezultatele consultărilor respective.
Revendicarea nr. 3:
Majorarea salariilor pentru lucrătorii instituțiilor medicale de la 01 iulie 2025
În opinia Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova sunt necesare creșteri salariale pentru stabilirea unor salarii decente prin prisma importanței muncii profesiilor din domeniul medical.
Creșterile veniturilor salariale sunt argumentate prin nivelul ridicat al inflației în anul 2025 (actualmente se înregistrează un ritm inflaționist de 8,75%), dar și prin alte riscuri specifice profesiei medicale: creșterea numărului de cadre medicale care se confruntă cu sindromul epuizării profesionale, ”îmbătrânirea” cadrelor medicale, necesitatea de a presta muncă în timpul de noapte, precum și coeficientul mare al cumulărilor înregistrat per țară (în unele teritorii nivelul cumulărilor la medici atinge mărimea de 1,8).
Revendicarea nr. 4:
Creșterea claselor de salarizare cadrele didactice din instituțiile de învățământ profesional medical și farmaceutic (centre de excelență/colegii medicale) și pentru cercetătorii științifici cu funcții medicale
În opinia noastră, cadrele didactice din instituțiile de învățământ profesional medical și farmaceutic ar trebui să aibă salarii mai mari, deoarece aceștia își pierd interesul de a practica activitate didactică în loc de cea practică, în contextul în care sunt remunerați cu salarii mai mici. Or, acum este nevoie de cadre didactice tineri specialiști în colegiile medicale, unde o pondere substanțială de profesori au atins vârsta înaintată după pensionare.
Actualmente, cadrele științifice-medici au un nivel salarial inferior cadrelor medicale cu activitate practică în unitățile medicale, astfel medicii nu mai sunt cointeresați în activa în domeniul științei.
Revendicarea nr. 5:
Creșterea salariilor pentru medicii rezidenți angajați în instituțiile medicale bugetare (antrenați în supravegherea de stat a sănătății publice)
Medicii rezidenți din instituțiile medicale bugetare sunt remunerați cu un salariu de funcție stabilit în mărime de 8400 lei, iar medicii și farmaciștii rezidenți din instituțiile medicale încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală – cu un salariu de 13320 lei (respectiv cu 58,6% mai mult).
Venim cu propunerea ca pentru medicii rezidenți antrenați în supravegherea de stat a sănătății publice și/sau în acordarea asistenței medicale din unitățile medicale bugetare, clasa de salarizare să se stabilească la nivelul funcției de „Medic (de toate specialitățile), în instituții de categoria: nivel republican”, fără vechime.
Aceasta ar stimula medicii rezidenți din instituțiile medicale bugetare, astfel încât salariul de funcție nou -11025 lei – ar fi cu 2625 lei mai mare decât cel stabilit la momentul actual.
Revendicarea nr. 6:
Reincluderea în structura salariului a plății suplimentare pentru deținerea categoriei de calificare pentru personalul medical și farmaceutic din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenta medicală
Conform datelor prealabile prelucrate de Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova pentru anul 2024, la nivelul instituțiilor medicale subordonate Ministerului Sănătății, doar circa 73% din medici și, respectiv circa 82% din rândul personalului medical mediu dețin categorie de calificare. Pierderea interesului medicilor, farmaciștilor și asistenților medicali în a-și obține sau reînnoi categoria de calificare este rezultată în mare parte din motivul excluderii (începând cu anul 2016) a suplimentului la salariu pentru deținerea unei categorii de calificare pentru cadrele medicale care activează în instituțiile medico-sanitare încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Reieșind din aceste statistici, Federația Sindicală „Sănătate” insistă către Ministerul Sănătății de a prevedea includerea în componența salariului lucrătorilor medicali și farmaceutici suplimentul pentru deținerea unei categorii de calificare.
Revendicarea nr. 7:
Elaborarea normelor de timp pentru cadrele medicale și ajustarea normativelor de personal (în funcție de standardele medicale actuale și de structura, profilul și necesitățile prestatorilor de servicii medicale) pentru toate categoriile de lucrători din unitățile medicale
Pentru ramura ocrotirii sănătății nu au fost elaborate și aprobate normele-tip de muncă, conform prevederilor Regulamentului privind modul de organizare a normării muncii în ramurile economiei naționale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 98/2013. Astfel, este oportun de a analiza acest aspect în cadrul comisiei de ramură de dialog social și de a elabora normele de muncă și de timp pentru lucrătorii medicali și, totodată, de a evalua și ajusta normativele de personal existente, în comun cu alte părți competente (reprezentanți ai Comisiilor de specialitate, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, parteneri sau structuri internaționale etc.)
Colectivele de salariați din cadrul instituțiilor medicale abordează necesitatea ajustării ordinelor Ministerului Sănătății nr.100/2008 ”Cu privire la Normativele de personal”, nr. 95/2012 ”Cu privire la normativele de personal în instituțiile medico-sanitare publice spitalicești” și nr. 695/2010 ”Cu privire la asistența medicală primară din Republica Moldova”.
Totodată, am fost sesizați de mai mulți medici de familie și medici specialiști că este necesar de a ajusta mărimea volumului de timp stabilit pentru realizarea unei consultații per pacient, reieșind din specialitatea medicală.
Revendicarea nr. 8:
Revizuirea formulei de calcul a transferurilor de la bugetul de stat către Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru categoriile de persoane neangajate asigurate de Guvern
Reiterăm solicitarea de a majora suma transferurilor de la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern în Fondurile obligatorii de asistență medicală, astfel încât acestea să constituie cel puțin 50% din totalul veniturilor acumulate în aceste fonduri.
Persoanele asigurate de Guvern constituie ponderea majoritară – peste 60% din numărul total de persoane asigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, acestea fiind preponderent categoria de cetățeni care are nevoie cel mai des de asistență medicală (copiii, pensionarii, gravidele și persoanele cu dizabilități).
Totodată, propunem modificarea art.9 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, astfel încât suma transferurilor de la bugetul de stat să se calculeze prin înmulțirea numărului persoanelor neangajate pentru care Guvernul are calitatea de asigurator (la data de 31 decembrie a anului precedent anului de gestiune) și prima de asigurare obligatorie de asistență medicală calculată în sumă fixă, dar nu prin indexarea cu Indicele prețului de consum pentru anul precedent a volumului transferurilor de la bugetul de stat în FAOAM pentru anul precedent.
Revendicarea nr. 9:
Elaborarea unor mecanisme de motivare a plătitorilor de primă de asigurare medicală obligatorie care nu au beneficiat de asistență medicală pe parcursul anului
Ar fi oportun ca statul să se orienteze către elaborarea unor mecanisme de motivare a plătitorilor primelor de asigurare medicală obligatorie, în special a celor ce contribuie procentual din salariu și care nu apelează pe o anumită perioadă la prestatorii de servicii medicale pentru a beneficia de anumite servicii medicale, contribuind în mod solidar pentru alți beneficiari (cum ar fi cei din categoriile asigurate de stat care necesită cele mai multe servicii medicale). O oportunitate pentru acești plătitori activi, dar care nu beneficiază de servicii medicale și asistență medicală, ar putea fi anumite pachete de servicii medicale complementare, bilete de tratament sanatorial, vouchere de sport ș.a.
Revendicarea nr. 10:
Semnarea unei hotărâri/circulare comune cu partenerii sociali în vederea solicitării conducătorilor unităților medicale de a planifica obligatoriu mijloace financiare în mărime de cel puțin 0,15% raportat la fondul de remunerare a muncii pentru soluționarea problemelor angajaților
În Convenția colectivă (nivel de ramură) este reglementată obligativitatea angajatorului de a prevedea în Devizul de venituri și cheltuieli mijloace financiare pentru soluționarea problemelor salariaților, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(5) din Legea sindicatelor nr.1129/2000.
Din analiza datelor rapoartelor anuale prezentate de organizațiile sindicale primare ale angajaților se atestă un număr mare de instituții medicale care nu planifică surse financiare în acest scop, în interesul lucrătorilor săi.
De remarcat că aceste mijloace financiare planificate pentru soluționarea eventualelor probleme ale angajaților nu reprezintă un efort financiar considerabil pentru unități. Or, în majoritatea cazurilor, neplanificarea acestor surse se realizează cu bună știință și nu din motiv de insuficiență a surselor financiare.
De menționat că mijloacele financiare în mărime de cel puțin 0,15% raportat la fondul de remunerare a muncii planificate pentru soluționarea problemelor angajaților îi vizează pe toți lucrătorii, nu doar pe membrii de sindicat. Sursele financiare prevăzute în acest sens pot fi utilizate în diverse scopuri, dar în special în ajutorarea salariaților care se confruntă cu anumite situații critice, reprezentând un instrument necesar pentru conducători.
Revendicarea nr. 11:
Modificarea Ordinelor Ministerului Sănătății nr.1086/2016 „Cu privire la aprobarea Regulamentelor-cadru de organizare și funcționare ale prestatorilor de servicii de sănătate” și nr. 87/2023 ”Cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a Instituției Medico-Sanitare Publice (IMSP) spitalicești” în vederea reincluderea reprezentanților sindicatului în consiliile administrative ale unităților medicale
În Convenția colectivă (nivel de ramură) pe anii 2022-2025 s-a negociat și s-a convenit că Părțile semnatare ale Convenției se obligă să asigure participarea reprezentanților Federației, respectiv a reprezentanților organizațiilor sindicale din unități, în limita competențelor funcționale, cu drept de vot, la lucrările anumitor organe colegiale și comisii ale instituției, inclusiv la lucrările consiliilor de administrare ale unității (pct.100). De menționat că această clauză s-a regăsit și în Convențiile colective anterioare, în temeiul prevederilor Codului muncii privind dreptul salariaților de a participa la administrarea unității, specificate în art.19 lit. c), art.20 alin. (2), art.21 alin. (2)-(4), art.42 și art.42¹.
În conformitate cu prevederile art.20 alin. (2) din Codul muncii, interesele salariaților unității la realizarea dreptului de participare la administrarea unității sunt reprezentate de organul sindical din unitate, și doar în lipsa acestuia – de alți reprezentanți aleși de salariații unității.
Menționăm că în unitățile medicale unde sunt constituite sindicate, organul sindical reprezintă și apără interesele salariaților și este la curent cu toate problemele cu care se confruntă aceștia, fiind portavoce a colectivului. Respectiv, suntem preocupați de faptul ca reprezentanții organelor sindicale să poată să reprezinte aceste interese la lucrările consiliilor de administrare.
Revendicarea nr. 12:
Stabilirea unui mecanism în vederea acordării tichetelor de masă pentru personalul din instituțiile medicale
Implementarea tichetelor de masă în sistemul medical ar oferi răspuns la nevoile financiare ale salariaților, pe de o parte, și, concomitent ar favoriza optimizarea costurilor instituțiilor și creării unui mediu de lucru stabil.
Tichetele de masă pentru salariații unităților medicale ar putea reprezenta un instrument de politică socială, demonstrând recunoașterea statului față de eforturile personalului din instituțiile medicale. Totodată, tichetele de masă au și un beneficiu de eficiență financiară, reprezentând cheltuieli deductibile, reducând povara fiscală.