Două din cele trei revendicări înaintate guvernării de către Federația Sindicală “Sănătatea” ar putea fi soluționate în viitorul apropiat

21/05/2021
Două din cele trei revendicări înaintate guvernării de către Federația Sindicală “Sănătatea” ar putea fi soluționate în viitorul apropiat

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au venit cu un răspuns la revendicările înaintate de Federația Sindicală “Sănătatea” (FSSM),  din 19 aprilie curent.

În prima revendicare FSSM a solicitat majorarea cu 40% a salariilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate (categoria medical și non medical), începând cu 01 iulie 2021.

În acest sens, Ministerul ne-a comunicat că după identificarea sursei de acoperire a mijloacelor financiare necesare pentru următoarea etapă de majorare, urmează să fie înaintate modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 837/2016.

Totodată, autoritatea a menționat că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură două proiecte de legi, care prevăd modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021, în scopul acoperirii cheltuielilor necesare pentru majorarea salariilor cu 40% pentru angajații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, începând cu 01.07.2021.

În cea de-a doua revendicare sindicatul a solicitat recunoașterea COVID-19 drept boală profesională pentru lucrătorii medicali implicați în tratamentul nemijlocit al virusului SARS-CoV-2.

Drept răspuns la această solicitare, MSMPS a precizat că vede oportună includerea maladiei provocate de infecția cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 în lista bolilor profesionale și propune crearea unui grup de lucru care ar include specialiști din domeniul patologiilor profesionale, igienă și epidemiologie pentru studierea detaliată a problemei.

Din păcate, un răspuns negativ am primit la cea de-a treia revendicare, în care am solicitat diminuarea vârstei de pensionare și stabilirea unor facilități la determinarea stagiului de cotizare pentru lucrătorii din sectorul sănătății care au fost implicați în tratamentul COVID-19.

În răspunsul oficial, MSMPS consideră că propunerea înaintată implică o deviere de la principiile de bază de organizare și funcționare a sistemului public de asigurări sociale, respectiv, în vederea respectării acestora și asigurarea sustenabilității financiare și sociale a sistemului public de pensii, propunerea înaintată nu a fost susținută.

Informații utile