CNAM susține majorarea salariului, dar nu și noul regulament de salarizare
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), partenerul social al Ministerului Sănătății în elaborarea proiectului și implementarea regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), susține doar majorarea salariului pentru lucrătorii medicali cu 20% din 1 iulie 2016, dar nu și implementarea noului mecanism de salarizare.
Despre aceasta CNAM a anunțat Ministerul Sănătății în luna noiembrie 2015, când a venit cu primul aviz la proiectul propus de autoritatea de politici în Sănătate. „CNAM susţine majorarea, începând din 1 iulie, a salariilor lucrătorilor medicali cu cel puţin 20%. CNAM a propus aplicarea noului regulament de salarizare după data de 1 iulie 2016 pentru a asigurata creşterea uniformă a lefurilor tuturor angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice, fapt care nu este garantat de noul regulament.”, a comunicat CNAM la solicitarea MedNews.
Explicația de ce noul regulament nu poate fi implementat din 1 iulie și de ce nu poate garanta creșterea uniformă a salariului, CNAM a dat-o în al doilea aviz, din luna mai 2016, în care Compania a menţionat despre „necesitatea modificării unor acte legislative, deoarece în textul noului regulament figurează noţiunea de salariu de funcţie lunar, care diferă de sensul noţiunii de salariu tarifar”. „Calculele efectuate de CNAM cu privire la creşterea lefurilor cadrelor medicale au inclus majorarea salariului tarifar. În conformitate cu angajamentul Guvernului, în proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2016 au fost prevăzuţi bani pentru creşterea cu 20% (de la 1000 la 1200 de lei) a salariului tarifar”.
Totodată, principalului finanțator în Sănătate este de părere că „noul regulament privind salarizarea cadrelor medicale ar putea crea inechităţi, deoarece mecanismul propus de calcul al salariilor nu garantează majorarea în aceeaşi măsură a lefurilor pentru toţi angajaţii din instituţiile medico-sanitare publice”.
Conform legii salarizării, salariul funcţiei, ori de funcție, reprezintă mărimea lunară a salariului de bază stabilită pentru conducători, specialişti şi funcţionari în dependenţă de funcţia deţinută, calificarea şi specificul ramurii; iar salariul tarifar îl reprezintă componenta de bază a sistemului tarifar ce determină mărimea salariului de bază al salariatului pe unitate de timp (oră, zi).
Aceași poziție o are și celalalt partener social al Ministerului Sănătății, Federația Sindicatelor „Sănătatea” expusă în interviul vicepreledintelui Igor Zubcu despre noul proiect de salarizare: „Majorarea cu 1000 sau 2000 de lei a salariului pentru tinerii specialiști, nu va scăpa sistemul de exodul medicilor”
Sursa: mednews.md