Acțiune de protest în fața Ministerului Sănătății
La 26 martie curent, angajații Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, în număr de 100 de persoane, au organizat o acțiune de protest în fața Ministerului Sănătății, Protestatarii au cerut anularea ordinului Ministerului Sănătății, prin care Spitalul „Emilian Coțaga” a fost comasat cu Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Mamei și Copilului.
În urma implementării Foii de parcurs a Ministerului Sănătății, Spitalul „Emilian Coțaga” a fost comasat forțat cu Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Mamei și Copilului. În urma acestor reforme, colectivele de muncă din aceste și alte instituții precum Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T. Ciorba” , au fost indignate de aceste reorganizări și s-au adresat la diferite instanțe.
În baza hotărârii Parlamentul Republicii Moldova nr.27 din 01.03.2013 reprezentanții Spitalului „Em. Coțaga” au cerut dispersarea spitalelor și dreptul de a deveni instituție medicală așa cum a fost până la comasare.
În urma acțiunii de protest, Ministerul Sănătății a decis să realizeze solicitările protestatarilor. „Dacă aceasta este dorința lor, se va reveni la formula veche, iar spitalul își va redobândi statutul juridic. Însă procedura va fi mai lungă, deoarece de la 1 februarie 2013 reforma a intrat în vigoare”, a declarat Ion Ciochină, şeful direcţiei juridice din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Reprezentantul ministerului afirmă că în urma comasării, spitalele beneficiau de investiţii şi procurarea utilajului modern. Însă, dacă angajații acestor instituții nu doresc fuziunea și reformarea sistemului de sănătate, se vor păstra clădirile și tehnologiile vechi, care se vor răsfrânge asupra serviciilor oferite pacienților.
În luna februarie curent, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a anulat două ordine privind comasarea administrativă a unor spitale. La sfârșitul anului 2012, Ministerul Sănătății a anunțat lista spitalelor care urmau să fie comasate pentru „a evita dublarea serviciilor medicale în municipiul Chişinău”.