7 octombrie – Ziua internațională a muncii decente

07/10/2021
7 octombrie – Ziua internațională a muncii decente

În fiecare an, la data de 7 octombrie, se marchează Ziua internațională a muncii decente. În acest an, activitățile de informare și sensibilizare a publicului sunt organizate sub sloganul: “Locuri de muncă echitabile”.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale. Munca decentă fiind esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.

Potrivit datelor statistice, s-au pierdut peste 200 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei, alte 100 de milioane sunt încă în pericol și un număr mare de șomeri, dintre care marea majoritate sunt femei, abandonează pur și simplu piața muncii. 

În acest context, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) solicită guvernelor să se așeze de urgență la masa negocierilor cu sindicatele și angajatorii și să stabilească obiective ambițioase pentru crearea și păstrarea locurilor de muncă, ca ulterior, să atingă aceste obiective prin crearea de locuri de muncă ecologice pentru a forma o economie cu zero emisii de carbon.

O atenție specială trebuie acordată ocupării forței de muncă în zonele vitale de îngrijire și infrastructură. ITUC susține că, cererea de creare de locuri de muncă este realizabilă, în special dacă guvernele au politici fiscale corecte.

Secretarul general al ITUC, Sharan Barrow,  declară că piața forței de muncă mondială se confruntă cu grave carențe. Guvernele nu au reușit să reglementeze munca și au trecut cu vederea obiectivul ocupării depline. Ocuparea forței de muncă este chiar mai precară decât înainte de pandemie și acest lucru necesită o schimbare a normelor pentru a menține oamenii în siguranță și a-i proteja împotriva exploatării în creștere și a insecurității pe scară largă.

Reamintim că, conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

Informații utile