START Proiectul educațional „Formare de formatori”

08/11/2017
START Proiectul educațional „Formare de formatori”

Astăzi, 8 noiembrie 2017, în incinta Institutului Muncii, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, având drept scop formarea și dezvoltarea competențelor necesare în lucrul cu adulții pentru desfășurarea activităților de formare sindicală, a dat startul Proiectului educațional „Formare de formatori”.

Președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, dl Aurel Popovici, a menționat importanța instruirii liderilor în domeniul educației sindicale și activitatea acestora la nivel de organizații sindicale primare.

Directorul general al Institutului Muncii, dl Sergiu Stanciu, a subliniat necesitatea ca liderii de sindicat să fie informați, devenind astfel mai puternici.

Lideri și activiști sindicali, doritori de a deveni formatori sindicali calificați, capabili să conceapă și să desfășoare cursuri practice de instruire de o înaltă calitate pentru activul sindical de diferite niveluri, uniți în grup de 35 persoane, au început formarea sa în calitate de formatori sindicali.

 

Prima sesiune cu genericul „Rolul formatorului în promovarea educației sindicale și formarea continuă a adulților”, care va dura tri zile,  are următoarele obiective:

ü de a cunoaște particularitățile de manifestare și de învățare ale cursanților adulți;

ü de a cunoaște rolul și funcțiile educației sindicale, politica Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în domeniul formării sindicale și profesionale;

ü de a identifica specificul educației sindicale;

ü de a comunica eficient cu cursanții sau cu alte persoane implicate în realizarea programelor de formare.

În cadrul sesiunii cursanții au discutat temele cu privire la: Tactica sindicatelor în contextul ultimelor modificări și completări în legislația muncii; Principiile și legalitățile învățării adulților; Motivațiile și barierele învățării în vârstele adulților; Educația sindicală la nivel de sistem și proces-prezentare succintă și feed-back; Sistemul asigurărilor sociale; Stiluri de învățare; Comunicarea interpersonală; Formatorul sindical; Instruirea în grupuri mici.

La finele cursului participanții au fost ghidați să-și selecteze o temă sindicală, pentru ca pe parcursul celor patru sesiuni să o studieze și să creeze un portofoliu al formatorului sindical.

Informații utile