mun. Chișinău,
str. 31 August 1989, nr. 129.

Tel: 022-23-72-45
Fax:022-23-73-13
Fax:022-23-74-87

office@sindsan.md

 

 

 

 

 

Obiectiv realizat

La începutul anului 2016, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a inițiat Campania „Federația Sindicală „Sănătatea” alături de tine” cu genericul „NU agresați cadrele medicale!”.

Scopul implementării Campaniei menționate a constat în sensibilizarea factorilor de decizie pentru realizarea Revendicării nr.11, vizând completarea Codului contravențional, în vederea instituirii sancțiunilor administrative pentru persoanele ce atentează la onoarea, demnitatea, integritatea psihică și fizică a lucrătorilor medicali, aprobată de către Congresul VI al Federației Sindicale „Sănătatea”.

Întru realizarea scopului propus, Federația Sindicală „Sănătatea” a organizat diverse activități, ca flashmob-uri și spoturi publicitare. Concomitent, conducerea Federației a dialogat cu deputații medici solicitând susținerea acestora în completarea Codului contravențional.

Deputaţii - dna Valentina Stratan şi dl Sergiu Sîrbu au înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă un proiect de Lege pentru completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova, nr.218-XVI din 24 octombrie 2008 cu un articol nou – „Ultragierea lucrătorului medical”.

Proiectul respectiv a fost votat de Parlament în prima lectură, fapt apreciat de societatea medicală.

Cu regret, în a doua lectură proiectul nu a fost votat.

Având în vedere cazurile de agresiune a lucrătorilor medicali care riscă să devină o „normă” în societatea noastră, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a adresat scrisoarea, nr.01-03/081 din 15.03.2018, către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Adrian Candu, prin care a solicitat factorilor de decizie să revadă posibilitatea de a reveni asupra votării proiectului nominalizat în lectură finală.

În rezultatul acțiunilor întreprinse la data de 23 martie 2018, Parlamentul a adoptat Legea nr.50 prin care Codul contravențional al Republicii Moldova a fost completat cu un nou articol 772 care stabilește răspunderea contravențională pentru acțiunea de ultragiere a lucrătorului medical.

  • PDF

Calendar

Prognoza Meteo

Curs Valutar