mun. Chișinău,
str. 31 August 1989, nr. 129.

Tel: 022-23-72-45
Fax:022-23-73-13
Fax:022-23-74-87

office@sindsan.md

 

 

 

 

 

STIMAȚI COLEGI!

Subiectul privind Concedierea – desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată – se admite şi pentru motivul: y1) deţinerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă, devine tot mai sensibil şi acutizează starea de spirit din colectivele de muncă.

Federaţia Sindicală „Sănătatea” din Moldova a pledat şi pledează în continuare pentru pace socială în colectivele de muncă şi armonizarea intereselor angajatorilor cu cele ale salariaţilor.

Pentru a dovedi că prin poziţia noastră nu dorim ascuţirea unghiurilor de opinie, ci pentru atenuarea lor, publicăm un extras din Nota informativă la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr.154-XV din 28.03.2003, unde autorul proiectului este univoc şi spune:

- Încetarea raporturilor de muncă cu o parte din persoanele care şi-au stabilit pensia pentru limita de vârstă va spori oportunităţile la angajare pentru persoanele tinere, care în prezent nu-şi pot găsi un loc de muncă potrivit calificării.

Or, în cazul nostru nu este vorba despre angajarea persoanelor tinere, dar camuflarea concedierii în cazul reducerii numărului sau a statelor de personal.

În concluzie, voinţa autorului proiectului, care trebuie preluată de cei care concediază conform listelor persoanele cu statut de pensionar, a fost de a înceta raporturile de muncă doar pentru a spori oportunităţile la angajare a tinerilor, dar nu pentru a discrimina pensionarii.

Deci, solicităm respectuos să luaţi în consideraţie atât buchia legii, cât şi spiritul legii!

Biroul Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova


 

  • PDF

Calendar

Prognoza Meteo

Curs Valutar